Türk Su Ürünleri İhracatında Rekor

Türk Su Ürünleri Sektörü İhracatında Rekor Artış!

Türk su ürünleri sektörü, bu yılın ilk yarısında geçen yıla kıyasla %4 artarak 973 milyon 820 bin dolar gelir elde etti.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nden derlenen verilere göre, sektör 2023 yılında 1,7 milyar dolar olan ihracatını 2024 yılında 2 milyar 19 milyon 646 bin dolara yükselterek rekor kırdı.

Türk su ürünleri sektörü, bu yılın ilk yarısında 132 bin 500 ton ürünü 78 farklı ülkeye ihraç etti.

Su ürünleri ihracatı, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %4 artarak 973 milyon 820 bin dolara yükseldi.

Levrekten 302 milyon 962 bin dolar, çipurdan 273 milyon 690 bin dolar ve Türk somonundan 217 milyon 109 bin dolar gelir elde edilerek en fazla ihracat bu ürünlerden sağlandı.

Türk somonunun ihracatı bir önceki yıla göre %17 artarak en hızlı büyüyen ürünlerden biri oldu.

Sektörün en büyük ihracat pazarı ise Rusya oldu, onu İtalya, Hollanda, Yunanistan ve İngiltere takip etti.

Türk su ürünleri sektörü, yıl sonunda 2 milyar doları aşarak yeni bir ihracat rekoru kırmayı hedefliyor.

“2 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var”

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörde ihracatın olumlu bir seyir izlediğini belirtti.

Akdeniz balıklarının dünyanın en lezzetli balıkları olduğunu vurgulayan Kızıltan, Türkiye’nin denizlere olan coğrafi yakınlığını ihracata yönlendirmenin avantajını kullandıklarını söyledi.

İhracat tonajında yaşanan düşüşe rağmen birim fiyatın %20 arttığını belirterek ihracat gelirinin yükseldiğini ifade etti.

Su ürünlerinde dünya çapında fiyat artışı yaşandığını belirten Kızıltan, bunun sebebini rakip ülkelerin üretiminin sabit kalması veya azalmasına bağladı.

Kızıltan, Avrupa’da arzın azalmasıyla Türkiye’nin üretim avantajı elde ettiğini ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklerinin önemine dikkat çekti.

Türk somonunun Karadeniz’deki ihracattaki önemine değinen Kızıltan, bu üründen elde edilen gelirin hızla arttığını belirtti.

Yılın ilk yarısında 32 bin ton Türk somonunun üretildiğini ve bu balığın tamamının yıl sonuna kadar satılacağını öngördüklerini belirtti.

“Karadeniz’deki üreticilerimize yaklaşık 500-600 milyon dolarlık gelir sağlayacak olan Türk somonu ihracatı gelecek yıllarda daha da artabilir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Kilosu 800 lira oldu: Bu fiyata kim yiyecek?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) beklenmeyen şekilde hayat pahalılığını yansıtan istatistiği açıklarken meyve fiyatlarındaki astronomik artışı kayda geçirdi. Pazarın, marketin gerçeklerinden uzak verileri ile tepki çeken TÜİK meyve fiyatlarındaki …

ABD devi şaşırttı: Türkiye’deki ekonmistler bile bu kadarını açıklamamıştı

ABD merkezli yatırım kuruluşu Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 24 Temmuz’daki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde ciddi bir indirime gidebileceğini öngörüyor. Kuruma göre, TCMB’nin faizi 350 baz puan …

Araç Kiralamada Dolandırıcılığa Dikkat!

Avec Rent a Car Müdürü, yaz aylarında araç kiralarken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Yeşil Fırsatlar Hibe Desteği Tanıtıldı

Gaziantep’te yeşil dönüşüm için kadın ve gençlere hibe desteği tanıtıldı; 35 Milyon TL bütçe ayrıldı.

TÜİK: Gençlerde İstihdam Oranı %52,5

TÜİK, 15-34 yaş grubunda 2024 istihdam oranını %52,5 olarak açıkladı, işsizlik %12,7.

Tavuk eti üretimi mayısta arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 artarak 241 bin 782 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 13,5 azalışla 1 milyar 526 milyon 665 bine geriledi.