İsias Otel davasında kamu görevlileri hakim karşısında

Adıyaman’da Grand İsias Otel Faciasında Kamu Görevlileri Hakim Karşısına Çıkıyor

Türkiye’de on binlerce kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinde Adıyaman’da yıkılan Grand İsias Otel’e yönelik kamu görevlilerinin ilk kez hakim karşısına çıkacağı dava başlıyor.

Otelin depremde çökmesi sonucu toplam 72 kişi hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybedenler arasında 32 turist rehberi ve rehber adayının yanı sıra Kuzey Kıbrıs’tan gelen çocuk voleybol takımı oyuncuları da bulunuyordu. Yıldız kız ve erkek voleybol takımlarıyla beraber veliler ve öğretmenlerden oluşan 39 kişilik kafile Adıyaman’a voleybol turnuvası için gelmişti.

Emsal dava başlıyor

Otelin ruhsat sürecinde ihmali bulunduğu belirtilen kamu görevlileri, Perşembe günü ilk kez hâkim karşısına çıkıyor. Duruşma TSİ 09:30’da Adıyaman Birinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Bu duruşma, görevlilerin sorumluluğunun resmi olarak masaya yatırılacağı emsal bir dava niteliğinde olması açısından önem taşıyor.

Otelde hayatını kaybedenlerin aileleri “bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla yargılanacak görevlilerin savunmalarını kabul etmiyor.

“Ruhsat usulsüzlüğü belgelerle ortaya kondu”

Burada hayatını kaybeden kızı Serin İpekçioğlu için hukuk mücadelesini sürdüren Pervin Aksoy İpekçioğlu, duruşmaya ilişkin “Bu artık taşların döküleceği bir duruşma. Çünkü orada verilmemesi gereken ruhsatın neden verildiği konuşulacak. Ya baskı gördüler ya da bir menfaat sağlandı” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs gazetesine konuşan İpekçioğlu, ruhsat sürecine ilişkin usulsüzlüklerin belgelerle ortaya konduğunu belirterek beş yıl süresi dolmuş ruhsatın “tadilat projesi” altında yeniden düzenlenerek otel ruhsatı verildiğini ifade etti. İpekçioğlu, “Üstelik bina taşıyıcı sistemiyle, yapısal olarak bozuktu. Tüm riskleri bilmelerine rağmen buna göz yumdular. Bu tipik bir olası kasttır. Biz artık bir şey iddia etmiyoruz; biz bunu ispatladık” diye konuştu.


Otelde hayatını kaybeden Selin Karakaya henüz 14 yaşındaydı Fotoğraf: privat

Isias Otel’de 14 yaşındaki kızı Selin’i kaybeden Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya da “Bizim mücadelemiz çocuklarımızın, öğretmenlerimizin, rehberlerimizin ve sevdiklerimizin canına mal olan bu sistemin bir daha kimseyi öldürmemesi içindir. Verdiğimiz sözü tutacağız. Hiçbir suçlu cezasız kalmayacak. Adaletin sesi sevdiklerimizin susturulan nefesinin yerine yankılanacak” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıslı öğrencilerin aileleri, 17 Nisan 2024’te Ankara’ya gelerek otel sahiplerinin de arasında bulunduğu 11 kişinin yargılandığı dava sürecinden “emsal karar” çıkması için Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşmüştü.

Aileler bu görüşmenin ardından yaptıkları açıklamada, “İsias, Türkiye’de emsal dava olacak. Bir emsal karar çıkacak ve çocuklarımızı kaybetmemizin bedelini katiller ödeyecek” ifadelerini kullanmıştı. İsias Otel davasındaki sanıkların “olası kasttan” ceza alması gerektiğini savunan aileler Kuzey Kıbrıs’ta da “Adalete ışık tut” yürüyüşleri gerçekleştirdi.

Karar istinafa taşınmıştı

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 25 Aralık 2024’te görülen ana davanın karar duruşmasında mahkeme heyeti, otelin sahibi Ahmet Bozkurt’a “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 18 yıl 5 ay 7 gün hapis cezası verdi. Heyet, aynı suçtan mimar Erdem Yıldız’a 18 yıl 5 ay 7 gün, Mehmet Fatih Bozkurt’a 17 yıl 4 ay 28 gün, fenni mesul Hasan Aslan’a 16 yıl 4 ay 20 gün, fenni mesul Halil Bağcı’ya 7 yıl 16 ay, inşaat mühendisi Mehmet Göncüoğlu’na ise 8 yıl 4 ay ceza verdi. Mahkeme heyeti sanıklara “iyi hal indirimi” de uyguladı.

Sanıklardan Bilge Açık, Efe Bozkurt, Seda Zeren, Şule Özbek ve Ulviye Bozkurt’un beraatine karar verilirken, hayatını kaybedenlerin aile ve avukatları, verilen kararı istinafa taşımıştı.

Öte yandan, ana davada tutuklanmasına hükmedilen fenni mesul Hasan Aslan’ın henüz tutuklanmadığı öğrenildi.

DW,ANKA/SÖ,HS

DW Türkçe’ye nasıl engelsiz erişebilirim?

Related Posts

Saraçhane eylemcilerine tutuklama kararı

Saraçhane’deki mitingde gözaltına alınan 15’i için tutuklama talep edilmişti. 7 kişi hakkında tutuklama kararı verildi.

Saraçhane eylemcilerinden 15’ine tutuklama talebi

Saraçhane’deki mitingde gözaltına alınan 34 kişiden 15’i için tutuklama talep edildi. 19 kişi de adli kontrol istemiyle hakimliğe sevk edildi.

Trump’a savaş yetkisi: ABD İran’ı vurması için İsrail’e sığınak delici bomba gönderebilir

ABD Başkanı Trump’a yetki verecek kritik tasarı, İran nükleer tesislerini vuran Amerikan B-2 hayalet uçaklarının gönderilmesini de içeriyor.

Eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin’den Selahattin Demirtaş, Ekrem İmamoğlu ve Fatih Altaylı’ya ziyaret

Eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin’den Selahattin Demirtaş, Ekrem İmamoğlu ve Fatih Altaylı’ya ziyaret

Süveyş Körfezi’nde sondaj gemisi battı: 3 kişi öldü

Mısır’ın Süveyş Körfezi’nde bir sondaj gemisinin alabora olması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. Kayıp 21 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Danimarka altı ay AB başkanı: Programda Türkiye ayrıntısı

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı altı aylığına Danimarka’ya geçti. “Değişen Bir Dünyada Güçlü Bir Avrupa” sloganını benimseyen Danimarka’nın öncelikleri savunma, göç, genişleme, rekabet ve yeşil dönüşüm.