Meyve ve sebzede TÜİK’in aksine fiyat artış hızı gerilemedi aksine artıyor: Yurttaşın kâbusu çarşı pazar

Pazarda Meyve ve Sebze Fiyatlarındaki Artış Devam Ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun haziran ayındaki raporuna göre, gıda fiyatlarında %0.3 oranında bir gerileme yaşandığı iddiasına rağmen, çarşı pazarda durum pek iç açıcı değil. Özellikle meyve fiyatlarında hızlı bir artış var. Kiraz 1000 lirayı aşmış durumda, kayısı 100 liraya yükselmiş, bezelye 50 liraya çıkmış, dolmalık biber 70 liraya kadar çıkmış durumda. Domates 50 lira, kuru soğan ise 12 liradan satılıyor.

Tarım sektöründe faaliyet gösterenlerin yorumları farklı. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, sebze ve meyve fiyatlarının arz talep dengesine bağlı olduğunu belirtiyor. Tavşan, bu durumda aracıların ve nakliyecilerin masraflarına dikkat çekerken, ürünlerin yetersiz olduğu bu dönemde fiyatların yüksek olmasının kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.

Pazarda vatandaşlarla yapılan görüşmelerde meyve alışverişinin azaldığı görülüyor. Vatandaşlar, meyve fiyatlarının yüksekliği nedeniyle yaz meyvelerine ulaşamadıklarını ve bu durumu eleştiriyorlar.

Meyvede İndirim Hayal, Beklemeyin!

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi, TÜİK’in verilerinin diğer kaynaklarla örtüşmediğini belirtiyor. Remzi, özellikle TÜRK-İŞ’in gıda enflasyonunu %4 olarak açıkladığını hatırlatıyor. Girdi maliyetlerinin yüksekliği ve küresel gelişmeler nedeniyle fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Remzi, mevcut koşullarda fiyatların düşmesinin beklentiler dışında olduğunu ifade ediyor.

Kayısı örneğiyle dikkat çeken Remzi, Malatya’da kayısı üretiminin büyük zarar görmesi nedeniyle fiyatların aşırı yükseldiğini belirtiyor. Üretici ile tüketici arasında ortak bir çözüm bulunmadan fiyatlardaki artışın devam edeceğini ifade eden Remzi, tüm tarafların zarar etmeden bir denge bulması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Tavuk eti üretimi mayısta arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 artarak 241 bin 782 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 13,5 azalışla 1 milyar 526 milyon 665 bine geriledi.

Deniz trafiği sil baştan düzenleniyor: Gemilere yaş sınırı geldi

Türkiye’deki kıyı tesisleri arasında ve yurt dışındaki kıyı tesislerine yönelik araç veya yolcu taşıyan gemilerle yapılan düzenli seferlere ilişkin usul ve esaslarda düzenlemeye gidildi.Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, “Gemilerle Yapılan Düzenli …

Türkiye’den Google’a rekor ceza

Rekabet Kurulu Google’a ceza kesti. Kurul, Google’a yükümlülüklere aykırılıktan 355,1 milyon TL ceza verdi.

Havayolu ile 6 ayda 108,8 milyon yolcu seyahat etti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yılın ilk yarısında havayolunu kullanan yolcu sayısının 108,8 milyon yolcuya ulaştığını bildirdi. Söz konusu yolcu sayısının Avrupa Birliği üyesi 17 ülkenin toplam nüfusunu geride bıraktığını belirten Bakan Uraloğlu, “Ocak-Haziran döneminde uçak trafiği, üst geçişlerle birlikte toplam 1 milyon 134 bin 447 olarak gerçekleşti.” dedi.

İtalyan devi Amerikan devine talip oldu!

Dünyaca ünlü çikolata markası Nutella’nın sahibi İtalyan şekerleme üreticisi Ferrero, tahıl üreticisi WK Kellogg’u almaya hazırlanıyor.

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.