Protez Atölyesi ile Engellilere Umut Oluyorlar

Protez Atölyesiyle Engellilere Umutsuz Arnavutluklu Adam Hikayesi

Arnavutluk’un başkenti Tiran‘da, protez kol ve bacaklar kullanan İzet Onuzi, atölyesinde ürettiği protezlerle engellilere umut olmaya çalışıyor.

Tiran‘da 1994’te tren kazası sonucu kol ve bacaklarını kaybeden ve protez kullanmaya başlayan 55 yaşındaki Onuzi, AA muhabirine protez üretim atölyesiyle ilgili bilgi verdi.

Onuzi, yaklaşık 15 yıldır hizmet veren protez üretim atölyesinde kendisi gibi protez el, kol ve bacak ihtiyacı olanlara umut olmaya çalıştığını söyledi.

Geçirdiği kaza sonucu protez kullanmaya başladığını ifade eden Onuzi, atölyesindeki asıl arzusunun, engelli bireylere protez ve diğer hizmetlerle yardım sağlamak olduğunu belirtti.

“Türkiye’den protez üretimi için ham madde konusunda özel destek gördük”

Onuzi, “Kaza sonrası benim için çok ağırdı. Birkaç ay sonra protez taktım ve rehabilitasyona başladım, ayağa kalktım ve hayatıma devam ettim. Başlangıç benim için olduğu kadar ailem için de zordu. Ailemin, yakınlarımın desteğini alarak hayatıma, rehabilitasyonuma devam ettim.” ifadelerini kullandı.

“Hayat için Umut” engelliler derneğini 2011’de kurduğunu belirten Onuzi, derneğine kendisiyle aynı kaderi paylaşanlara umut olması amacıyla bu ismi verdiğini kaydetti.

Onuzi, “Derneğimizin sunduğu tüm hizmetler ve yardımcı cihazlar, ücretsiz sağlanmaktadır. Dernek binamızda tüm ekipmanlarıyla protez atölyesi açtık, oğlum da burada gönüllü protez teknikeri olarak çalışıyor. Bu derneğe yaptığımız yardımlar, en çok ihtiyaç sahibi olan insanlara yönelik. Atölyemizin açılışından bu yana 170’in üzerinde kişinin ücretsiz hizmet verilerek rehabilite edilmeleri ve sosyal hayata entegre edilmeleri sağlandı.” diye konuştu.

Geçen yıllarda başta Türkiye’nin Tiran Büyükelçiliği olmak üzere Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile farklı Türk kurum ve kuruluşlardan destek aldıklarını dile getiren Onuzi, “Kurban bayramlarında ve ramazanda bize gıda yardımında bulunan Türkiye’den protez üretimi için ham madde konusunda da özel destek gördük.” dedi.

“Bu insanlara protez ilk takıldığında ve yürümeye başladıklarında çok büyük bir duygu yaşanıyor”

Onuzi’nin 27 yaşındaki oğlu Feriz Onuzi de 5 yıldır protez atölyesinde gönüllü çalıştığını, bu arada fizyoterapi eğitimi alarak protez teknikeri olarak uzmanlaştığını anlattı.

Atölyede protez üretimi yapan Feriz Onuzi, bu mesleği seçmesinin sebebinin babası olduğunu söyledi.

Feriz Onuzi, “Bu insanlara protez ilk takıldığında ve yürümeye başladıklarında çok büyük bir duygu yaşanıyor. Devam etmeye karar verdim. Beş yıldır bu atölyede gönüllü çalışıyorum. Mümkün olduğunca çok çalışmayı ve Arnavutluk genelinde mümkün olduğunca çok insana yardım etmeyi umuyorum.” ifadelerini kullandı.

Protezlerin hazırlanma sürecine ilişkin bilgi veren Feriz Onuzi, bunun 2 ila 3 hafta sürdüğünü, üretimde karbon fiber, reçine, taban ve diz mekanizması gibi malzemelerin kullanıldığını sözlerine ekledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Fatjon Cuka – Güncel

Related Posts

Ebelik yeniden gözde meslek oldu

Ebelik sanki geçmişte kalmış bir meslek gibi algılanıyor. Oysa rakamlar ve gelişmeler geçmişin değil, geleceğin mesleği olduğunu gösteriyor. Yeni düzenlemeye göre, ebeler kendi iş yerlerini açarak, hamilelikten doğuma kadar anne adaylarına tüm aşamalarda hizmet verebiliyor. Prof. Dr. Yurdanur Dikmen “Ebelerin yetkileri çok genişletildi. Türkiye’de son 5 yılda üniversitelerde yeni ebelik bölümleri açılıyor ve bu bölümlerdeki doluluk oranları yüzde 100’ü buluyor” dedi.

Yalnızlık Beyni Zayıflatıyor Dikkat!

Yalnızlık beyni zayıflatıyor! Uzun süreli yalnızlığın hem ruhsal hem fiziksel sorunlara neden olabileceğini belirten uzmanlar, bu durumun özellikle beyin üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu anlatıyor.

Geri ödemeye alınan 5 kanser ilacı sağ kalım oranlarını artırıyor

Yeni düzenleme ile geri ödeme listesine alına 5 immünoterapi ilacı, 25 farklı kanser türünde sağ kalım oranlarını olumlu yönde etkiliyor. Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Buluş, “Bu ilaçlar, hastanın kendi bağışıklık sistemini harekete geçirerek tümör hücrelerine karşı etkinliğini artırıyor. Bu da hastalığın kontrol altına alınması, iyileşme süreci ve 5 yıllık sağ kalım oranlarının artırılmasında önemli avantajlar sağlıyor” dedi.

Kolesterol gerçeği: Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

35 yaş üstündeyseniz belirtiler erken başlıyor: İşte ilk 10 işaret…

Kadınların hayatında önemli bir dönüm noktası olan menopoz, her bireyde farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Ancak bazı sinyaller, bu sürecin daha zorlu geçebileceğine işaret eder. İşte 35 yaş üstü kadınların dikkat etmesi gereken 10 önemli belirti…

Birçok kişinin sıklıkla yaptığı en büyük sabah hatası: Bu yüzden yağ mideye yapışıyor!

Diyabet uzmanı, sabah kahvaltısını atlamanın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde insülin direncini artırarak karın bölgesinde yağ birikimine ve metabolik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıyor.